Temel Analiz

Temel Analiz Nedir, Nasıl Yapılır?

Temel Analiz Nedir?

Hisse senedi alım ve satım kararları için ekonomi, sektör ve firma analizlerinin yapılması temel analiz içerisinde gerçekleşir. Yatırımcıların sıklıkla kullandığı analiz türlerinden biridir. Diğer yöntem ise teknik analiz yöntemidir. Gelecek zaman içerisinde firmaların sağlayacağı nakit akımlarının bugünden sonucuna ulaşmak için temel analiz yöntemi kullanılır.

Temel analiz hisse senedinin gerçek değerini bulmamızı sağlar. Bulunan gerçek değer ile piyasa değerleri karşılaştırılarak alım ve satım işlemleri gerçekleştirilir. Hisse senedinin piyasa fiyatı, belirlemiş olduğumuz gerçek fiyatın altına düştüğünde hisse senedi satın alınır ve piyasa fiyatı, gerçek değerin üstüne çıktığında hisse senedi satılarak kar sağlanır.

Temel analiz de dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi de hükümetlerin uyguladığı ve ya uygulayacağı sinyalini verdiği politikalardır. Politikalar ekonomi, sektörü ve firmaları etkileyerek analiz sonuçlarını değiştirebilir.

Temel analiz oldukça zahmetli bir analiz türüdür. Dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Tüm veriler birbirleriyle ilişkilendirilerek doğru sonuca ulaşmak gerekir.

 

Temel Analiz Nasıl Yapılır?

Temel analiz genellikle 3 aşamalı şekilde gerçekleştirilir.

  • Ekonomik ve Politik Analiz (Global ve Ulusal Ekonomi,Dünya ve Ülke Politikaları)
  • Sektör Analizi (Endüstri Analizi)
  • Firma Analizi (Yatay Analiz, Dikey Analiz, Trend Analizi, Oran Analizi)

 

Ekonomik ve Politik Analiz

Global ekonominin durumu, ulusal ekonominin büyümesi ve ya küçülmesi, büyüyen ekonominin ne kadar sağlıklı büyüdüğü, ekonominin gelecekte ne yönde ilerleyeceği gibi analizler ekonomik analiz içerisinde gerçekleşir. Son zamanlarda pazarın, tek bir pazar haline döndüğüne yönelik araştırmalar, global ekonominin de büyük etkisi olduğunu göstermektedir. Bu sebeple ilk olarak global ekonomiden başlayarak ulusal ekonomiye kadar incelemek iyi bir ekonomik yöntem analizi oluşturacaktır.

Temel analiz ve ekonomik analiz yapılırken unutulmaması gereken en önemli unsurlardan birisi, pazarın artık tek bir pazar haline gelmeye başlamasıdır. Bu sebeple analiz yapılırken dış dünyanın analizi de eklenmelidir.

Ekonomik analiz hakkında detaylı bilgi ve sıkça kullanılan göstergeler için Ekonomik Analiz Nedir, Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sektör (Endüstri) Analizi

Her firmanın içinde olduğu bir sektör vardır. Bazı firmaların birden fazla sektörün içinde olduğu da gözlemlenebilir. Sektörlerinde firmalara belli bir getirisi ve götürüsü vardır. Sektöre olan talep, sektörün sunduğu arz, sektörün gelecek ömrü, teknolojinin sektöre etkisi, sektörün rekabet ortamı, karlılık oranları gibi bir çok unsurlarla sektör analizi yapılır. Sektör içerisinde bir çok firmayı bulundurur. Sektörde oluşan iç ve ya dış değişimler firmaları etkiler. Sektör analizi sonucunda firmayı gelecekte ne beklediği öngörülebilir. Sektöre ek olarak hükümet politikaları da etki eder. Sektör analizi temel analizin önemli bir parçasıdır.

Sektörler sıklıkla genel dünyaya göre şekil alırken tam tersi durumlar da oluşabilmektedir. Bazı sektörler bazı ülkelerde gerileme dönemine girmesine rağmen bazı ülkelerde büyüme dönemini yaşayabilir.

Sektör analizi hakkında detaylı ve sıkça kullanılan göstergeler için Sektör Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? yazımızı incelemenizde fayda var.

Firma Analizi

Firmaların ve şirketlerin geçmiş dönem ile birlikte mevcut döneminde ki finansal tabloların, şirket performans verileri ve şirketin ne derecede iyi yönetildiği gibi verilerle yapılan analiz türüne firma analizi denir. Piyasa ve sektör de bir çok firma vardır. Sektör analizi burada firmaları azaltmamıza olanak sağlar ve karar verilen sektörde ki firmalar incelenir. Her firmayı iyi izlemek ve incelemek önemlidir. Temel analiz de en önemli aşamalardan birisidir. Sadece şirketle ilgili finansal verilerle yetinmeyerek firmanın yatırım vb. haberlerini de takip etmek iyi bir analiz yapmamıza olanak sağlayacaktır.

Firmanın ve ya şirketin pazarda ki durumu, pazardan sağladığı kar payı, sektörde firmanın büyüklüğü ve yeri gibi verilerle beraber şirketin ortaklık yapısı da dikkate alınır.

Firma analizi yapılırken

  • Yatay Analiz (Karşılaştırmalı Tablolar Analizi)
  • Dikey Analiz (Yüzde Yöntemi)
  • Trend Analizi (Eğilim Yüzdeleri)
  • Oran Analizi (Likidite, Devir Hızı, Kaldıraç, Karlılık, Piyasa Değeri Oranları)

gibi analiz yöntemleri sıklıkla kullanılır.

Firma analizi nedir, nasıl yapılır yazımızdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir